Zasebnost - uporaba piškotkov

Upravljalec te spletne strani je podjetje Študentski d.o.o.

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEK-1). Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Več o zakonu in smernicah lahko izveste na straneh Infomacijskega pooblaščenca Republike Slovenije (klik).

KAJ SO PIŠKOTKI?

Piškotek je majhna tekstovna datoteka, običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran oz. portal. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala glede na predhodni piškotek. Piškotki so pomembni za delovanje spletnih strani, saj je uporabnikova izkušnja boljša. Z njihovo pomočjo je mogoče tudi analizirati promet na spletni strani. Sam piškotek ne vsebuje ali zbira informacij. Če pa ga prebere strežnik skupaj s spletnim brskalnikom, je to spletnemu mestu lahko v pomoč pri izvajanju uporabniku prijaznejših storitev - na primer tako, da se spomni prejšnjih nakupov ali podatkov o uporabnikovem računu. Piškotek lahko prebere in uporablja le strežnik, ki je poslal piškotek. Uporaba piškotov je ustaljen postopek na večini spletnih mest. Standardne nastavitve brskalnika omogočajo uporabo piškotov.

Urad informacijskega pooblaščenca deli piškotke predvsem glede na invazivnost:

 • Začasni ali sejni piškotki
 • Trajni ali shranjeni piškotki
 • Lastni piškotki
 • Drugi piškotki

Piškotke lahko popolnoma blokirate tudi z uporabo nastavitev v vašem internet brskalniku, vendar vam posledično večina spletnih strani ne bo več delovala pravilno. Navodila kako se spreminjajo nastavite v najbolj priljubljenih brskalnikih ali brišemo piškotke iz računalnika, so na voljo na spodnjih povezavah:

KATERE PIŠKOTKE UPORABLJAMO?

Spodaj si lahko preberete seznam piškotov, ki so v uporabi na naši spletni strani. Zadnja posodobitev seznama je iz dne 1.07.2015. Prosimo, da seznam redno preverjate, v kolikor se bo dopolnjeval, glede na spremembe na naši spletni strani.

 • SEJNI PIŠKOTKI

  So nujno potrebni za delovanje te spletne strani. Piškotek se izbriše iz vašega računalnika, ko zapustite spletno stran. (seja: studentski_session, zavarovanje pred napadi: XSRF-TOKEN)

 • TRAJNI PIŠKOTKI

  So piškotki, ki se uporabijo za nastavitev uporabniškega okolja (izbran del portala za študente/podjetja: user_type, če želite ostati prijavljeni v sistemu: remember_*, skritje obvestila o piškotkih: c_accepted)

 • DRUGI PIŠKOTKI

  Piškoti namenjeni beleženju obiska strani za potrebe potencialnega optimiziranja strani (Google analytics: __utma, __utmc, __utmz)